Dagstart: een kleine nieuwe gewoonte die de maakt in de tandartspraktijk
“Dagstart, een simpele Lean methode voor meer flow en plezier in de praktijk”.
Soms kan een eenvoudige verandering als een dagstart een enorm effect hebben op het werkplezier en de voorspelbaarheid van het werk. Zo’n gezamenlijke start in de ochtend is zoiets waar elke praktijk zeer snel zijn voordeel mee kan doen. In Amerika noemen ze het de ‘morning huddle’ en wordt het al veel toegepast in tandartspraktijken. In het Nederlandse bedrijfsleven werkt men ook veel met Lean en de dagstart of de ‘keek op de week’
Waarom een dagstart?
Het idee is eenvoudig, voordat je ‘echt’ aan de slag gaat, neem je de dag door met je team om te kijken of er nog bijzonderheden in de agendaplanning zijn of andere belangrijke zaken. Zo weet je aan het begin van de dag al waar je rekening mee moet houden. Als de behandelaar bijvoorbeeld scherp op tijd weg moet, dan kan het team daar rekening mee houden. Maar ook voor bijzondere patiënten of omstandigheden van personeelsleden kun je aandacht vragen.
Samenwerken en sturen
Als je gezamenlijk weet waar het lastig kan worden gedurende de dag, ben je er op voorbereid en kun je er op sturen. Tijdens de dagstart is ook ruimte om ideeën aan te dragen. Het gaat hier om eenvoudig te realiseren verbeteringen, die op korte termijn de nieuwe norm kunnen worden. Op deze manier zorg je, samen met het team, voor continue verbetering! Ook knelpunten en problemen van de dag ervoor kun je kort bespreken. Zo maak je deze snel bespreekbaar en kropt men ze niet nodeloos op. Voor grote praktijken met meerdere behandelaren is het handig als iedere behandelaar met zijn assistente(s), voor de dagstart, naar zijn eigen agenda heeft gekeken. Zo weet je tijdens de gezamenlijke dagstart of je een knelpunt of juist extra ruimte hebt.
Hoe lang duurt een dagstart?
Voor elke zorgverlener is tijd een kostbaar iets dat ten koste lijkt te gaan van de tijd voor de patiënt. Maar met 10 minuten iedere ochtend kun je juist heel veel tijd en ergernis besparen. Zorg er wel voor dat de dagstart stipt op tijd start en vooral ook op tijd eindigt.
Wat wel en wat niet bij een Lean dagstart?
Het hele team staat bij elkaar en in 10 minuten kan de dag doorgenomen worden. Van te voren moet duidelijk zijn wie de regie heeft en wie de tijd in de gaten houdt. De problemen en kleine huishoudelijke zaken kunnen hier besproken worden.
De obstakels die zo aan het licht komen, kan het team snel samen oplossen. Het invoeren van een dagstart lijkt misschien lastig. Op dentiva.nl staat een hulpmiddel om te kijken of je de goede onderwerpen bespreekt.
Met het consequent toepassen van de dagstart komen irritaties snel aan het licht. De dag loopt soepeler of op zijn minst voorspelbaarder. De rust die je hiermee creëert in de praktijk heeft een enorm positieve impact op het team.
Heeft u ervaring met de dagstart? Of loopt u ergens tegen aan? We horen het graag!